Algemeen
Home
Hotels
Appartementen
Last Minutes
Bezienswaardigheden
Geschiedenis
Klimaat
Stranden
Activiteiten
Webcams
Hotels
Naxos Resort Hotel
Naxos Holidays
Galaxy Hotel
Sergis Hotel
Nissaki Beach Hotel
Sagterra Hotel
Appartementen
Villa Romantica Appartementen
Ariadne Appartementen
Evdokia Appartementen
Appartementen Sagterra
Appartementen Diogenis
Appartementen Agia Anna
Reisinformatie
Kaart van Naxos
Het weer in Naxos
Vliegtickets
Dorpen
Apóllonas
Apíranthos
 
Geschiedenis

Indien u naar één van de Griekse eilanden op vakantie gaat kiest u onbewust altijd voor een stukje cultuur. De Griekse eilanden hebben er ook stuk voor stuk een bewogen, maar uiterst interessante geschiedenis opzitten. Wanneer u naar Naxos op vakantie gaat kan het voor u interessant zijn om vooraf even kennis te maken met de geschiedenis van het eiland. Op deze manier kunt zich op een bepaalde manier toch een beetje voorstellen hoe het er vroeger aan toe is gegaan. Op deze pagina laten we u graag kennismaken met de geschiedenis van het eiland Naxos.

 

De eerste nederzettingen op Naxos
Naar verwachting verschenen de eerste nederzettingen op Naxos rond 3000 v.Chr. Binnen de zogenaamde Cycladische cultuur speelde Naxos een belangrijke en zelfs centrale rol. Hierbij was vooral de ligging van Naxos op de kruissing van vroegere vaarroutes een essentiële factor. Naxos speelde en belangrijke rol in de export naar andere landen en eilanden van Griekenland. Zo was Naxos één van de eerste eilanden waar met marmer werd gewerkt. Het marmer werd er veelvuldig geëxporteerd naar de andere eilanden waaronder ook Minoïsch Kreta.

De stichting van de stad Naxos
We tekenen ondertussen 1000 v.Chr. die in het bijzonder de geschieden is ingegaan omdat rond deze tijd de huidige hoofdstad van het eiland Naxos-stad werd gesticht. Het waren de Ioniërs uit Attika die verantwoordelijk waren voor het stichtten van de stad. Zij zorgden er eveneens voor dat de vlaktes rondom de stad vruchtbaar werden.

Kunstenaarseiland
In de zevende en zesde eeuw voor Christus kende het eiland Naxos een opmerkelijke groei. Vreemd genoeg was het eiland in deze tijd in handen van de tiran Lygdamis. Het was in deze tijd dat er op het eiland één van de meest toonaangevende kunstenaarsscholen was terug te vinden. Het was echter ook de tijd waarin Lygdamis zelf de bevolking aanspoorde om in opstand te komen. De adel was eigenaar van de meeste grond op het eiland en dat kon Lygdamis niet verkroppen. Uiteindelijk greep hij de macht over het eiland, gesteund door de andere tirannen Pisistratus (van Athene) en Polycrates (van Samos).

Ionische opstand
Misschien wel de grootste fout uit de geschiedenis van Naxos werd gemaakt door het steunen van de Ionische opstand. In 502 v.Chr. koos het eiland er voor om de Ionische opstand te steunen en dat kwam ze in 490 duur te staan. Een Perzisch expeditieleger onder Datis trok naar Naxos en verwoestte er grote delen van het eiland. Jammer genoeg zou van dit ogenblik Naxos nooit meer hetzelfde zijn. De belangrijke rol die het eiland in het verleden had gespeeld was van geen tel meer en zou ook nooit meer terugkomen. Ook vandaag de dag likt het eiland misschien enigszins onbewust nog steeds haar wonden van die fatale (korte) oorlog die werd gewonnen door het Perzisch expeditieleger.

Anonieme jaren in de geschiedenis
Wat volgt zijn eigenlijk enkele anonieme jaren in de geschiedenis van Naxos. In de eerste jaren van de Christelijke jaartelling trokken meer en meer mensen naar de Cycladen waardoor ze drukker bevolkt werden. In deze tijd waren het vooral de eilanden Naxos, Paros, Tinos en Andros die nog van tel waren. Ook in de Byzantijnse tijd speelde Naxos eigenlijk een zeer anonieme rol. Tegenwoordig zijn er van deze tijd wel nog tal van sporen terug te vinden op het eiland onder de vorm van diverse grote en kleinere kerken.

Hoofdstad van het hertogdom van de Egeïsche Zee
Een nieuwe bloeiperiode voor het eiland brak aan in 1207 toen het door de Venetiaanse edelman Marco Sanudo werd aangeduid als hoofdstad van het hertogdom van de Egeïsche Zee. Lange tijd werd op deze manier over het eiland geregeerd. Ook de nakomelingen van Sanudo deden het goed tot Naxos in 1566 werd veroverd door de Turken. Zij bleven het eiland bezetten tot in 1829.

Naxos vandaag
Vandaag de dag staat Naxos enigszins in de schaduw van haar grote broertjes. De Cycladen zijn een zeer belangrijke toeristische bestemming voor reizigers van over de hele wereld waar Naxos een gematigde bekendheid geniet. Toch is de toeristische infrastructuur er zienderogen toegenomen en kunnen vakantiegangers tegenwoordig genieten van één van de gemoedelijke, maar comfortabele en mooie accommodaties die er terug te vinden zijn. Daarnaast stelt Naxos enkele ronduit prachtige stranden en is het er vooral in het voorjaar en tijdens de zomer echt genieten. Naxos is tot slot door zijn diverse uitgaansmogelijkheden een mooie vakantiebestemming voor zowel jong als oud.